Параинфлуенца при кучета(Кучешка кашлица)

Инфекциозният трахеобронхит (кучешката кашлица) е силно заразно респираторно заболяване, характеризиращо се с възпаление на горните дихателни пътища. При малки кученца може да засегне цялата дихателна система и да се развие в пневмония. Нарича се „кучешка кашлица”, защото протича със суха, остра, давеща и продължителна кашлица.

Причинители:

Причинители на инфекцията могат да бъдат много вируси и бактерии, но най-честите са Bordetella bronchiseptica и вирусът на кучешката параинфлуеца (CPi).По време на големи епидемии е установено, че участват няколко причинителя едновременно.

Инкубационният период при нея продължава 3-4 дни, клиничната картина продължава около 10 дни, ако няма участие и на други микроорганизми. Сам по себе си вирусът обикновено причинява сравнително леко заболяване протичащо с кашлица, която понякога се наблюдава едва след трахеална палпация, а в някои случай могат да се наблюдават бистри воднисти изтечения от носа.

Заразяване:

„Кучешката кашлица” е въздушно-капкова инфекция. Основният начин на заразяване е чрез вдишване на инфектирани капчици от въздуха, при споделяне на съдове за храна. Дрехите на стопаните и на работещите в кучешки хотели и приюти също могат да помогнат за пренасянето на инфекцията. Лошата вентилация в къщите, ветеринарните клиники и кучешките хотели и приюти може да допринесе за предаването на причинителите на това заболяване. Краткотрайните контакти с кучета, отделящи патогените, в паркове или на улицата по време на летните месеци са достатъчни за предаването на това силно заразно заболяване.

Клинични признаци:

Остра, суха, раздираща кашлица, повдигане, кихане, пухтене или гадене. Тези признаци могат да бъдат провокирани в отговор на леко притискане на трахеята, след емоционална възбуда или упражнения. Стопаните на кучета описват кашлица със звук подобен на крясъка на дива гъска, а повдигането и гаденето често се бъркат от тях със заседнала кост в гърлото. При леките случаи кучетата продължават да се хранят, остават жизнени и активни. В много случаи заболяването е след посещение на кучешки хотел или след контакт с други кучета.. Тежките случаи обикновено се развиват в имунокомпрометирани животни или при много малки неваксинирани кученца.

Диагноза:

- клинични признаци и анамнезата, която разкрива предшестващ контакт с други кучета или престой в кучешки хотел или приют.

- посявка на бактериална култура

- изолиране на вируса и серология

Лечение:

Могат да се прилагат антибиотици за третиране на наличната бактериална инфекция,както и бронходилататори или лекарства потискащи кашлицата.

Ваксинация и превенция:

Ваксинацията е най-добрата превенция срещу кучешката кашлица. Интраназалните ваксини стимулират локалния имунитет, а това значително намалява проявата на тежки клинични признаци, а така също и предпазва от разпространяването на инфекцията. Този имунитет не се повлиява от майчините антитела на кученцата получени с коластрата.

Nobivac KC – първата двувалентна ваксина срещу кучешка кашлица с продължителност на имунитета 1 година.

В кучешките хотели и приюти, където инфекциозният трахеобронхит е проблем, стриктната хигиена с основно почистване и дезинфекция на клетките, съдовете за храна и вода е от голяма важност. Кучешките хотели и приюти, които са на закрито трябва да имат много добра вентилация. Причинителите на инфекциозният трахеобронхит могат да се предадат с ръцете или дрехите също толкова лесно, колкото и по въздуха, така че болните животни трябва да се изолират и гледачите трябва да носят ръкавици и да измиват ръцете си по подходящ начин, за да предотвратят разпространението. Повечето кучешки хотели и приюти не приемат кучета без доказана ваксинация.