Пиодермия

Пиодермиите се отнасят към бактериалните инфекции на кожата, което е често срещано при кучетата. Инфекцията се характеризира с лезии и пустули /възпалени пълни с гной отоци/ върху кожата, а в някои случаи и загуба на козина.

Симптоми и видове:

- сърбеж

- пустули

- коричка на кожата

- малки повдигнати лезии

- алопеция / загуба на козина/

- сухи участъци в засегнатата област

Инфекцията може да засяга както повърхностните, така и дълбоките слоеве на кожата.

Причини:

Въпреки, че бактериалната инфекция може да се прояви при всички животни, има няколко породи, които са по-чувствителни към нея:

- немски овчарки с къса козината

- породи с кожни гънки

Кучетата имат по-голям риск от развитието на това заболяване, когато имат гъбична инфекция или заболяване на ендокринната жлеза /хипертиреоидизъм/, или имат алергии към бълхи, храни, или паразити като Demodex.

Диагноза:

Прави се обстоен преглед, с цел да се установи, кой слой на кожата е засегнат. Като методи могат се използват кожна биопсия, остъргване на кожа, намазка за разглеждане на бактериалните клетки.

Лечение:

Инфекцията обикновено реагира положително но медицинско лечение. Предписват се антибиотици и медицински шампоани /Dermoscent PYO, Dermostcent Efa/,разтвори за кожа – Екзематин С. Препоръчителна е диетична храна - Hypoallergenic, Sensitivity, Z/D. Както и хранителни добавки – Фермактив, Biotin Forte, Vitamintabletten V25, Cat-Vitamin Tabs, Мултиканевит, Dermoscent Essential 6 Spot On.