Поведение при порчета

Порчетата са спокойни , дружелюбни , любопитни и игриви. Могат да се научат да идват при повикване от стопанина или при някакъв друг специфичен звук , като например цвърчене от гумена играчка .

Заради любознателната си същност , те харесват да изследват и „завладяват” недостъпни пространства. Стопаните трябва да създадат такава „изпитана” от порчето зона за игра. Всички дупки , по-големи от 2.50 см в стени , подове , канали и уреди , трябва да бъдат уплътнени , по-скоро с телена мрежа , отколкото с някакъв друг материал , който порчетата могат да премахнат . Порчетата обичат да дъвчат меки и еластични предмети , като например дунапрен , гумичка на молив и кабели, всички те могат да причинят задавяне или чревна непроходимост . За да се предотвратят наранявания и поглъщане на вредни предмети или вещества , порчетата се нуждаят от постоянен надзор когато са извън клетката . За да бъде задоволен инстинкта на порчето да прокопава тунели, стопаните могат да му предоставят одеала или килимчета в „безопасната за порчета зона(и) „ .

Порчетата могат да бъдат приучени да ползват специална тоалетна . Нормално поведение за тях е да влачат задните си части по пода след като са уринирали или дефекирали .

Лекото пощипване или захапване е естествено игриво поведение при тях . Ако порчето започне да хапе , той или тя , трябва да бъде прибрано в клетката за кратка почивка . Накрая порчето ще разбере , че хапането е нередно . Удрянето или порицаването по някакъв друг начин не се препоръчват.

Порчетата спят по 18 часа на ден и са най-активни рано сутрин и вечер. Нормално за тях е да треперят когато се събуждат от сън.