Разходка на кучето

Постоянното дърпане на повода, прави разходката стресираща и за двете страни, затова е хубаво да обучите кучето си от ранна възраст да не го прави.

- Ако на вашето куче му харесва да гони други животни различни от себеподобните, избягвайте разходките по зазоряване или здрач, които провокират дърпане.

- Опитайте се да използвате нашийник, които едновременно да е удобен за кучето и да ентусиазира разходките.Избягвайте вериги и метални нашийници и поводи. Те са тежки и неудобни за кучето, това в бъдеще може да е фактор, определящ дали разходката ще е с ентусиазъм.

- По време на топлите сезони и израстването на тревата, опитвайте се да държите кучето далече от морави и градини.Инсектицидите, може да причинят алергии и обриви.

- Чудесно е, ако кученцето ви се радва като види други хора, но не толкова чудесно, ако скача върху тях.Основното да го научите да не проявява този вид "радост", е да го научите да седи, докато общува с хората.Няма да навреди, ако всеки път награждавате с лакомство като седне.Това ще заздрави уменията на кучето ви и така ще му покажете, че разходките са едно много хубаво нещо.

- Ако планувате по-дълга разходка, уверете се че сте взели вода, особено ако навън е топло.

- Не забравяйте лакомствата и играчките. Разходките са чудесна възможност за тренировки.Използвайте това време да го научите на различни команди, което отново ще му покаже че навън е много приятно.

- Изключително важно е да се съобразявате със сезона и мястото, в които извеждате кучето.В някои места има същества като змии, гущери, паяци. Може да е опасно, както за любознателните кучета така и за техните собственици и евентуално деца с вас.

- Разходките в парк са по-сложно нещо, отколкото предполагат някои от вас. Там има други кучета, някои по-игриви от други, деца и много хора. Бъдете сигурни, преди да пуснете кучето в такава обстановка, че ще ви послуша когато го извикате и внимателно му представете обстановката. Възможно е да се стресира, никога не го поощрявайте с галене и успокояване ако се уплаши. Това ще провокира това държание в бъдеще.