Растежът на малкото котенце

Всяко котенце расте различно

Растежът и развитието на котенцето са различни в зависимост от специфични за животното фактори и фактори, свързани с окръжаващата го среда.

Растежът е явление, което може да бъде преценено количествено като се измерва наддаването на телесно тегло от котенцето. Що се отнася до развитието, то представлява качествено явление, което съответства на трансформирането на зародиша във възрастна котка, способна да се размножава. Тези явления се обуславят от вътрешни фактори, свързани с породата, пола и родителския генотип и от външни фактори, свързани с окръжаващата котенцето среда, които оказват влияние върху неговия растеж и развитие.

 Отличителни черти на котенцето

Това са факторите, свързани с гена. Могат да бъдат споменати:

- Породата: новородените от едри породи като Мейн Куун са по-тежки в сравнение с другите породи.
- Полът: половият диморфизъм, който почти не се забелязва при раждането, се засилва с възрастта. Мъжките котки стават по-тежки от женските между 6 и 12-месечна възраст. Затова потенциалът им за растеж е по-голям, но самият растеж започва няколко седмици по-късно.
- Теглото на майката: колкото по-тежка и по-едра е майката и колкото по-добро е нейното физическо състояние, толкова по-добра кърмачка ще е тя и толкова по-бързо ще расте котенцето.
- Индивидуалните генетични фактори: смесицата от майчиния генотип и бащиния генотип води до формирането на уникален индивид, отличаващ се с различно развитие на костите и мускулите и различна скорост на растеж в сравнение със своите братя и сестри.

- Хормонални фактори: след раждането растежът се стимулира от хормоните, които котенцето синтезира.

Външни фактори

- Качеството на обкръжаващата го среда: подобно на другите фактори от околната среда, хигиената и спокойствието до голяма степен предопределят растежа. Лошата хигиена отслабва майката и нейните котенца. Стресът се отразява върху бозаенето и нарушава хормоналния им баланс.
- Големината на котилото: голямо котило от над 5 котенца означава твърде много котенца, които трябва да се хранят със същото количество мляко.
- Хранителният режим на майката по време на бременността и след раждането: женските котки трябва да са с идеално телесно тегло преди да имат поколение. Лошо хранените женски котки са изправени пред риска да родят недоносени котенца или да не могат да изхранят новородените. От началото на бременността женската котка трябва да бъде хранена с храна с високо съдържание на мазнини и съответно с високо енергийно съдържание.