Растения в акваиума

Растенията играят важна роля в аквариума, тъй като предлагат сянка и убежище за рибите, а също и храна за тревопасните видове. Добре развиващите се аквариумни растения ще намалят количеството на алги(водорасли) и ще подобрят условията в аквариума чрез абсорбиране на нитрати и отделяне на кислород.

Преди да си вземете аквариумни растения е хубаво да направите груб план за това какви точно растения ще ви трябват и в какво количество. Стандартният подход е да си вземете едно или две хващащи окото растения, които да поставите в задната част на аквариума и след това може да сложите встрани от тях и по-високи растения. За предната част на аквариума са подходящи по-ниски растения, които ще придадат естествен изглед в аквариума, но също и ще имате добра видимост на рибите и растенията в по-заден план. Плаващите растения добавят още едно интересно ниво в аквариума, като създават и пъстри сенки под тях.

При избора на растенията в аквариума трябва те да имат условия за живот подобни на рибите. Например по-твърдата вода необходима за някои видове риби не е подходяща за всички растения.
Поведението на рибите ви също трябва да повлияе избора ви. Гъста растителност е нужна, ако имате нервни риби, които обичат да се крият, широколистни растения пък ви трябват ако имате дънни обитатели, които обичат да са на сянка. Плаващите растения са скривалище за новородени риби и място за хвърляне на хайвера. Ако рибите ви обичат да ровят в субстрата, то трябва да сложите растенията зад декора, за да не бъдат изкоренени. За някои тревопасни риби трябва да използвате бързо растящи растения, защото в противен случай ще бъдат унищожени преди да са се установили добре.
След като купите някакви растения трябва по най-бързия начин отново да ги поставите във вода. Оставянето да изсъхнат дори за малко може да е фатално за тях. Проверете растенията за наличието на яйца на охлюви, които са разположени като желирана маса. Трябва да премахнете такива клонки, както и други изсъхнали или повредени части.
Плаващите растения обикновено лесно преминават в нова среда, но не обичат конденза капещ от капака на аквариума и могат да загният или почернеят. Растенията с корен също са лесно приспособими, но трябва да им подрязвате корените иначе могат да повредят филтрите под чакъла.

Някои растения се продават като китки, които трябва да бъдат разделени и да се засадят отделно, така че за всеки стрък да има място да расте. Други пък се продават на стръкове, които могат да са с грудка или коренище. Тези с коренища могат да бъдат нарязани на парчета и всяко парче отделно може да се засади. При засаждането на растение с грудка е възможно някои от листата му бързо да загният, но ако условията в аквариума са подходящи за него, то бързо ще се възстанови.
Повечето от хранителните съставки, от които се нуждаят аквариумните растения те могат да получат от водата, но добавянето на аквариумна тор ще ги държи винаги в добро състояние. Аквариумната тор е налична във формата на пелети, които се заравят около корените или като течност, която се добавя във водата. Друг вариант за засилване на растежа на аквариумните растения е като се засадят в саксия с обогатена аквариумна почва и след това саксията да се потопи в самия аквариум. Никога не използвайте нормална градинска тор, защото това може да отрови рибите.

Растенията, както и рибите имат предимство при наличието на добра филтрация. Без филтрация растенията с тънки листа могат лесно да бъдат обвити с отделените от рибите вещества. Филтрацията кара листата да се движат постоянно и така те да не остават за дълго на сянка.