С птица на път!

Ако планирате да пътувате с птицата си, купете клетката за пътуване няколко седмици по-рано.Това ще даде време на птицата да свикне с нея. Внимавайте - съобразете размерите и с мястото, с което разполагате - в колата, автобуса, самолета и прочие..

Клетката за пътуване може да бъде метална, платнена или пластмасова - постоянна или разглобяема. Ако е метална, съобразете се с разстоянието между пръчките на решетката. Ако е платнена, платът трябва да е достатъчно издържлив. Прозрачните пластмасови клетки предлагат идеална видимост, но може да са неудобни за дълго пътуване.

Клетката за пътуване може да има само една кацалка. Закрепете я добре. Ако пада при тръгване и спиране, рискувате да нарани птицата. В клетката е добре да има няколко малки играчки - за да не се отегчи птицата. Ако пътувате с кола, оставете клетката на задната седалка, и я закачете с колан, за да избегнете внезапно падане.

Ако шофирате през нощта, покрийте клетката. Повтарящият се блясък на светлините може да стресира птицата, особено нощем. Когато сте в хотел поставете клетката на място, където птицата ви ще може да поспи през нощта, възможно най-необезпокоявана.

Обикновено шкафа в банята е най-удобното място. По отношение на температурата нещата са прости - ако вие се чувствате комфортно, и птицата е добре. Не я оставяйте на силно течение, нито пред включен климатик.

Ако ще предприемате пътуване за пръв път, направете няколко пробни предварителни пътувания - до приятели, до магазина, или просто разходка, за да свикне птицата да излиза.

Помнете - дивите птици са родени пътници. По-големите птици изминават по 100 км на ден в търсене на храна. Много птици мигрират на хиляди километри два пъти годишно. Обикновено птицата по-лесно понася пътувания, отколкото човека.