Соленоводен аквариум

Соленоводният аквариум заселен с риби и растения със зашеметяващи шарки в кристално чиста вода осигуряват страхотен декор за всяка стая. В миналото соленоводните аквариуми са били считани като по-трудни за поддръжка от сладководните, но с днешни аквариумни технологии и методи за размножаване ги прави достъпни и за начинаещи акваристи.

Съществуват множество положителни причини в това да имате соленоводен аквариум в къщи. Морските риби са разнообразни, често с невероятно красиви цветове, а тяхната биология и поведение са безкрайно очарователни. Например няма да ви омръзне да гледате рибата Cleaner wrasse (Labroides dimidiatus) на работа или Clownfish плувайки между пипалата на морска анемона.

Морските аквариуми имат и своите предизвикателства в поддържането им. Те идват от това, че морската вода е много стабилна по отношение на състава и температурата си. За разлика от сладководните представители, морските риби имат малък толеранс към колебанията в качеството на водата и отглеждането им вкъщи изисква повече наблюдения и внимание към детайлите. Необходимо е също търпение, тъй като може да са нужни до 3 месеца за пълното установяване на аквариума. Соленоводният аквариум често е по-скъп от сладководния, най-малко от това, че се препоръчват по-големи минимални размери от 180 литра. Това е така, тъй като е по-лесно осигуряването на качеството на водата в по-голямо количество вода. Соленоводният аквариум ще изисква и повече консумация на ток, поради по-големите нужди от осветяване за нуждите на аквариумните растения.

Има два типа соленоводни аквариуми – такива в които има само риби и такива с риби и различни видове безгръбначни. Първият вариант е подходящ за начинаещи акваристи, тъй като се премахва опасността от несъвместимост между някои риби и безгръбначни, където рибите могат да послужат за храна на безгръбначните видове. В много отношения факторите за избор и установяване на морски аквариум са подобни на тези за сладководния вид. Аквариумът може да бъде стъклен или акрилен.Аквариумът трябва да бъде далеч от прозорци, радиатори и да е поставен на място лесно достъпно за поддръжка.
За избягване на грешки при закупуването на рибите е добре първо да направите малко проучване за видовете риби, които сте харесали. Като основно правило за стартиране е да се започне с евтини риби в аквариум само с риби, като по-късно винаги може да го разширите и с други морски обитатели. Много от морските аквариумни риби, които се продават са взети направо от океаните и това прави тези риби трудни за хранене, тъй като трудно приемат заместващата храна на тази, която са получавали в океана дори и тя да съдържа нужните съставки, за да бъдат рибите в добро състояние. По тези причина в началото избягвайте риби със специални диети или по възможност си купете риби отгледани в аквариум. При закупуването на рибите е важно да ги видите, да прецените тяхното здравословно състояние и да видите дали се хранят нормално.

Гледайте за жизнени и пъргави екземпляри с хубави и чисти цветове и без видими дефекти. Също така се препоръчвате да си взимате млади екземпляри, които освен че са по-евтини ще могат и по-бързо да се адаптират във вашия аквариум – това обаче може да е трудна задача, тъй като малко видове имат отличителни белези при младите риби.