Спортове с кучета

Спортът е важен за здравето и това е безспорен факт – важен както за здравето на хората, така и за техните домашни любимци. Четириногите ни приятели имат нужда от движение не по-малко от самите нас. Има много начини, чрез които можете да поддържате добра спортна форма, като тренирате заедно с кучето си. Така ще поддържате доброто си здраве и ще осигурите и нужното движение на домашния си любимец. Вижте някои идеи:

Разходката. Малко банално, но пък неизменно задължение на всеки стопанин. Дългите разходки с добро темпо могат да бъдат отлична тренировка и за самите вас.

Танци. Ексцентрично, нали? В последните години се развива подобна тенденция в някои западни държави. В парковете се сформират групи за кучета и техните стопани и под ритъма на музиката всички заедно танцуват и се веселят.

Тичане. Отлична тренировка за вас и кучето ви. С джогинг е лесно да поддържате красиво тяло, стига веднъж да свикнете.

Плуване. Летният сезон е отличен момент да се отдадете на плуване, а защо не в компанията на четириногия си приятел? Кучетата са отлични плувци, дайте им възможност да ви го докажат.

Фризби. Тази забавна игра може да включи всички членове на семейството ви, дори и кучето. Всички ще се забавлявате и ще поспортувате заедно.

Катерене. Включете и домашния любимец в планинските походи. Кучетата се справят удивително добре с катеренето. На четири крака е по-лесно отколкото на два.

Дога. Или, иначе казано, йога за стопани с кучета им. Ексцентричното хрумване в Западна Европа вече се разпространява и в България.

Каране на кънки или колело. Отлична компания можете да намерите в лицето (или в муцуната) на вашия четириног приятел.

Преди да започнете, е важно вашето куче вече да има добре изградени навици, да бъде дресирано и послушно. Важно е между вас да има и здрава връзка. Не го преуморявайте, осигурявайте му нужната почивка и достъп до вода.