Хапещо кученце

Как може да тренираме кученца, които хапят и какво може да направим за тях.

Като за начало и най-важно е да му покажете, че хората имат много чувствителна кожа и то трябва да бъде изключително внимателно, когато използва устата си.

Обикновено кученцата се учат от малки да хапят по време на игра със себеподобните. Тяхната игра е много по-твърда, от тази която искаме да бъде с нас. В повечето случаи при играта се случва по-остра захапка от страна доминиращото кученце. В този случай е добре да го отдръпнете от играта, за да му покажете че това е нежелано поведение. Ако едно кутре се научи да бъде по-нежно с останалите от неговия вид, ще му е доста по-лесно да научи и този урок с хората.

Когато играете с него, оставете го да си играе с ръцете Ви. Продължете играта, докато не Ви захапе по-силно. Когато го направи задължително му покажете, че това не е правилно и Ви причинява болка, като издадете висок звук че сте наранен/а(ако звуците не помогнат, пробвайте с думи като "Спри", "Плюй"). Поощрявайте кученцето, когато спре да Ви хапе и когато играе нежно с Вас. Продължавайте с играта и не повтаряйте това упражнение повече от 3-4 пъти на 20 минути.

Ако този метод не помогне, използвайте метода на игнорирането заедно с горе описания урок. Отдръпнете се от кучето, не му обръщайте внимание за около 20 до 30 секунди и после продължете играта. Използвайте лакомства! Важно е да го научите, че нежната игра продължава, докато твърдата спира. Повтаряйте тези методи по няколко пъти на ден. Когато започне да възприема поведението, което желаете, може да затегнете правилата, за да го научите на по-голямо послушание.

Използвайте играчки, когато кученцето иска да играе и да хапе ръцете Ви.Това е лесен и ефикасен начин да прехвърлите играта към играчките.След това лесно може да го научите на различни игри с топка и фризби.