Хелери

Хелерите са много популярни аквариумни риби както за начинаещи, така и за експерти. Домашните Хелери произхождат от различните цветови вариации на вида Xiphophorus bellerii, както и от хибриди на други видове. Земите, от които произхождат са Мексико, Белиз и Гватемала.

Хелерите са отлични риби за домашния аквариум, като трябва да се има в предвид, че мъжките екземпляри могат да станат доста агресивни един към друг и трябва да им се осигури по-голям аквариум. Нормално хелерите биха имали достатъчно място в 80 литров аквариум, но ако искате да имате повече от един мъжки, аквариума трябва да ви е с размери от поне 380 литра. Желателно е да имате няколко женски, за да не може мъжкия да тормози някоя от тях конкретно. Мъжките хелери имат подобно на меч удължение в долната част на задната си перка. Мечът се използва за впечатляване на женските и за сплашване на други мъжки индивиди. Мечът също може да се използва и за отскачане от хелерите, затова е добре да имате някакво покритие на аквариума. Дивите хелери са зелени на цвят с преливаща окраска, а понякога имат и черни белези. Домашните хелери пък се срещат в много голямо разнообразие от цветове.

Хелерите са лесни за размножаване. Те са живораждащи риби и раждат малките напълно развити. Наведнъж могат да се родят до 80 рибки и те трябва да бъдат отделени от общия аквариум. Когато вече е възможно да се определи полът им, мъжките трябва да бъдат отделени. Хелерите стават полово зрели на 3 месечна възраст.

Хелерите са всеядни риби. Те без проблеми ще се хранят с фабрично приготвена храна, водорасли, както и с замразени червеи или морски скариди.
Подходящи съжителства за хелерите са с гупи, молинезии, тетри, скаларии или сомове.