Хранене на възрастната котка

Видими белези на стареене при котките започват да се проявяват от около седмата до дванадесетата година. Започват метаболични, имунни и телесни промени. Някои от тях са необратими. Други може да се контролират с подходяща диета.

1. Започнете диетата за възрастни котки от седмата година.

2. Основните цели на храненето на възрастните котки трябва да бъдат поддържане на здравето и на оптимално тегло, забавяне или предотвратяване на хронични заболявания, намаляване или подобряване на клинични признаци на заболявания, които вече може да има.

3. Здравословните проблеми, които могат да възникнат при възрастните котки са:
- Влошаване на състоянието на кожата и козината
- Загуба на мускулна маса
- По-чести чревни проблеми
- Артрит
- Затлъстяване
- Проблеми със зъбите
- Намалена способност да се борят с инфекцията.

4. Възрастните котки са показали, че постепенно наслагват повече мазнините в тялото, въпреки по-малкото калории, които приемат. Тази промяна в структурата на тялото е неизбежна и може да се влоши от или намаляване на разходите на енергия, или промяна в скоростта на метаболизма. Така или иначе,за това е важно да се хранят с диета с по-ниско калорична плътност, за да се избегне увеличаване на теглото, но с нормално ниво на протеин, за да помогне за поддържане на мускулната маса.

5. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар дали е нужно да се дава допълнително витамин Е, тъй като с възрастта антителата в организма започват да намаляват. Допълнителното даване на този витамин може да направи нивото на антитела, като това при младите котки.

6. Антиоксидантите като витамин Е и бета-каротин помогнат за премахване на свободните радикали частици, които могат да увредят тъканите на тялото и да причинят признаци на стареене. Диетата за възрастни котки трябва да съдържат високи нива на тези антиоксидантни съединения.Антиоксидантите могат също да увеличат ефективността на имунната система при възрастни котки.

7. Рутинните грижи за застаряващите домашни любимци трябва да включва последователни ежедневни и периодични ветеринарни прегледи, за да се прецени наличието или развитието на хронични заболявания. Стресови ситуации и резки промени в ежедневието трябва да се избягват. Ако драстична промяна трябва да бъде направена, опитайте се да намалите стреса и да направите промяната постепенно.