Хранене на вълнисти папагали

При пълноценно хранене този вид папагали могат да доживеят до 15г и повече. В храненето трябва да бъдат включени необходимите вещества и витамини без които е невъзмножно да функционира организма им. Веществата трябва да бъдат балансирани в необходимите пропорции и да отговарят на потребностите на птицата в дадения момент. Вълнистите папагали трябва да се хранят със зърнени смески, зеленчуци, плодове и др. Дневния режим трябва да се състои от не по- малко от 2-3 вида зърна и определен набор от компоненти, осигуряващи необходимите витамини, белтъчени и аминокиселини. В количествено отношение може да се препоръча следния състав на дневната дажба (в грамове) : просо- 12, овес- 6, канарено семе- 3, слънчоглед- 1 и пшеница- 1.

Вълнистите папагали свикват с един вид основна храна и трудно привикват към друга храна. Основния вид храна на тези птици е просото. То трябва да бъде не лющено, тъй като ако е без обвивка, няма да го ядат, защото това е тяхна задача да обелят зърното. Съществуват много видове просо, които се отличават по цвят, големина и форма на зърната: жълто просто, червено, сиво, бяло, сенегалско, алжирско, японско и т.н.

Овесените семена са много важни, защото папагалчетата задоволяват не само своите хранителни нужди, но и едновременно с това заздравяват своите клюнове.

Слънчогледовите семки съдържат голямо количество маслени вещества и за това много папагали ги предпочитат пред останалите зърнени храни. Не бива да се предлагат в големи количества и постоянно, тъй като могат да предизвикат нарушения в обмяната на веществата.

Зелената храна представлява пълноценен хранителен компонент, който задължително трябва да присъства на "трапезата" на Вълнистите папагали. Представители на тази храна са зелените часто на глухарчето, люцерната, салатата, младите треви и др. Ако давате такъв вид добавка към храната трявба да знаете, че трябва да бъде стерилизирана в гореща вода или мястото от което сте го откъснали да не бъде в близост до пътища или места на които се разхождат кучета и котки, както и от земеделски площи обработвани с хербициди.

Плодовете са от голяма полза за вълнистите папагали, но за съжеление не всички птици ядат плодове. Често, особено през зимата, е добре да се прикрепва към решетката парче морков или ябълка което ще бъде старателно изгризано от птиците.
Най- добрата храна за тях, съдържаща висок процент протеини, е т.нар. яйчена смес. Твърдо сварено яйце трябва да се нареже на ситно като към нея може да се добави настърган морков и малко счукани сухари за да не бъде сместа много влажна. За новородени пиленца е желателно да се дава точно такава смес.
Плодове, които могат да ядат вълнистите папагали: ябълка, банан, ягоди, всички цитросови плодове, грозде, сливи, манго, пъпеш, нектарина, праскова, киви, малина и нар.
Зеленчуци, които могат да ядат вълнистите папагали: листа от цвекло, броколи, морков, краставица, зеле, маруля, ряпа, домати, тиквички, листа от карфиол, спанак и ряпа.
При горещо време и в периода на снасяне употребата на вода от птиците се увеличава. Питейната вода трябва да бъде чиста, безцветна и без миризма. Водата трябва да бъде със стайна температура.
За да бъдат вълнистите папагалчета винаги здрави и весели, тяхната храна трябва да бъде възможно най- разнообразна, но без птиците да се прехранват, дори и с най- любимите им лакомства.