Хранене на малкото котенце

Ако сте отговорен за котенце през първите му няколко седмици от живота, нужно е да се приготвите за преминаване от млечна диета към суха храна за малки котета. Специалисти могат да ви кажат как това би станало по-лесно с тези няколко съвета:

Майката знае най-добре

Новородените получават всички нужни хранителни вещества от мляко през първите четири седмици от техния живот. Майчиното мляко на 100 процента покрива техните нужди за това не е необходимо да давате друга храна.

Когато майката не е наоколо

В случаи когато майката е болна или не произвежда достатъчно мляко, или котетата са сирачета, е нужно да се хранят с комерсиален заместител на млякото. Ако Вие се намирате в подобна ситуация, най-добре се обърнете към ветеринар за да Ви препоръча подходящо мляко или храна.

Расте прекалено бързо!

През първите седмици от живота си, телесното тегло на котето може да се удвои или дори утрои. Този бърз растеж ще продължи, макар и с намаляващи темпове, докато израснат. Големи количества енергия и хранителни вещества са необходими в балансирани количества, за да подпомогнат този грандиозен растеж.

Първата бебешка гранула

Котенцата се нуждаят от големи количества енергия, около два до три пъти повече от възрастна котка . Котенцата също се нуждаят около 30 на сто от общия им енергиен прием да е от протеин. Уверете се, че храната, коят Ви предлагат е специално формулирана за котенца. Вашият домашен любимец ще трябва да се храни с храна за малки котета, докато не достигне зрялост, при около една година от възрастта.

Най-доброто от двата свята

Малките котенца през петата и шестата седмица, трябва да се залъгват с гранули висококачествена суха храна, дори и те все още да сучат. Този процес на постепенно въвеждане на котешка храна е важен в обучението на котките да се хранят със суха храна след като те бъдат отбити.

Осма седмица = отбиване. Дванадесета седмица = Колеж!?

Повечето майки кърмят котенцата си до осмата седмица. След това приема на хранителни вещества трябва да е на 80-90 % само от котешка храна.

Отбиване на сирачето

Като цяло, на котетата които са хранени на ръка може да им се предложи навлажнена котешка храна още през третата седмица от техния живот. Използвайте търговски заместител на мляко и за овлажняване на храната, и постепенно намалете количеството на млекозаместители, които използвате, докато котенцата преминат изцяло на котешка храна на около пет или шест седмична възраст.

Котенцата могат да бъдат хранени на воля, което изначава че те могат да имат достъп консервирана, но този метод е по-подходящ за храни, които по-трудно се развалят на открито. Ако имате куче в къщи, се убедете че то няма достъп до котешката храна ( кучетата обожават котешка храна!). Същото така се убедете, че котето има постоянен достъп до прясна вода.

Яж и бягай

Първоначално, любопитните котета най-вероятно ще си играят с храната вместо да я ядат, но скоро младоците ще разберат че трябва ядат храната, а не просто да я побутват наоколо.

Специални лакомства

Добре е е да давате лакомства на вашите котенца. Но те не трябва да съставлават повече от 5 ороцента от дневния прием на храна, а останалите трябва да са висококачествена котешка храна.

Заповядайте в нашия онлайн магазин, от където можете да поръчате голямо разнообрази от храни за малки котенца.