Хранене на порче

Вашият нов домашен любимец е хищник до мозъка на костите си, и като такъв трябва да яде специализирани местни продукти. Може да му дадете твърдо парче тесто от пицата си само като играчка и нищо друго. Лошото е, че вероятността порчето Ви да харесва Вашата храна, например пържени картофи, е твърде голяма, но в никакъв случай не трябва да му я давате. Дори и само по няколко парчета човешка, готвена храна на ден могат да предизвикат нежелан резултат – повръщане, отказ да се храни и да пие вода, ленивост и отпадналост и краен резултат – навременно стигане до ветеринаря за промивка и инжекции, които евентуално да помогнат срещу натравянето и дехидратацията.
Храносмилателния тракт на порчето е много къс, а метаболизма му е изключително бърз. Това означава че в оптималния случай то трябва да се храни 3-4 пъти дневно през няколко часа. Ако сте на работа не е лош вариант да оставите храна в купичката на порчето си – за разлика от например кокер шпаньола то няма да яде до повръщане и отново да започне от лакомия, а напротив – ше си похапва когато огладнее. Освен това имайте предвид, че храната която ще използвате трябва да бъде богата на протеини и мазнини.

Тук някъде е моментът все пак да споменем и необходимостта на порчето Ви от вода. Както при всяко животно дехидратацията е възможна и затова трябва да подсигурите прясна хладка вода както в клетката, така и навън. За клетката най-добрият вариант е захваната за нея поилка, а в апартамента е най-лесно просто да пуснете вода на плочките в банята или да сложите някъде купичка.

При всички положения постарайте се да представите различните възможни храни на порчето от малко, за да свикне с тях. Това е необходимо, тъй като след като пораснат фретките могат да станат наистина упорити и да не искат да пробват нищо ново, а и освен това някои смятат котешката храна за пристрастяваща, такаче нека порчето свикне от малко с богато меню!