Хранене на птиците

Има много различни птички, отглеждани като компаньони, и има специфични правила за хранителното благосъстояние на всеки вид. Списъкът по-долу дава основни насоки. За конкретни препоръки за хранене, моля консултирайте се с вашия ветеринар.

Пелети за небцето

Въпреки, че семената са били традиционната суровина за диетата на птиците, в наши дни повечето експерти препоръчват висококачествена гранулирана храна, която е формулирана за вашия вид птица. Семенните смеси осигуряват разнообразие, но те не винаги осигуряват оптимално хранене. Ако искате да храните със семена, ги предлагайте само в малки количества, като лакомства.

Смесено хранене

Гранулите и семената не трябва да са единствената храна, която вашата птица яде. Птиците обичат разнообразието, и се радват когато им се налага да търсят храната си, точно както биха го направили в дивата природа. В противен случай те могат да развият лоши навици, като преяждане, късане на крила и разрушаване на заобикалящите ги предмети."Забавните" храни като царевица на кочан, листни зеленчуци, броколи, портокали могат да предоставят разсейване и забавления за вашата птица. Защото тя трябва да "разботи" за да получи храната си,т.е. да издърпва зърната от кочана, или да откъсва хапки от зеленчуците, броколи или портокали -така те остават заети по-дълго отколкото когато се хранят с готови за консумация храни.
За допълнително разнообразие, може да се заиграете с местоположението на лакомствата, висяща храна от тавана или от страните на клетката, преплетени в решетките или парченца храна поставена в играчки.

Плодове и зеленчуци трябва да се дават два пъти дневно.Подходящи плодове и зеленчуци за вашата птица включват:царевица, моркови, картофи, тикви, тъмнозелени листни зеленчуци, броколи, приготвени сладки картофи, пъпеши, ябълки, портокали, ягоди, банани, круши и праскови. Безопасно е да се използват и консервирани плодове на прах, които можете да съхранявате в хладилник без да се развалят. Различните видове птици предпочитат различни количества храна. Вашият ветеринар може да ви даде препоръка точно за вашия вид птица и нейните индивидуални характеристики.

Зърнени храни

Хлябове и зърнени култури трябва да се дават два пъти на ден.. Подходящите хляб и зърнени храни, включват следното: пълнозърнести хлябове, неподсладени зърнени закуски, неподсладено мюсли, питки и тестени изделия. Попитайте вашия ветеринарен лекар за конкретни препоръки за хранене на базата на вида на птицата, която имате и индивидуалните и особености.

Протеини

Протеини трябва да се дават два пъти на ден.Подходящи източници на протеини са: варено постно месо, тофу, нискомаслена извара, други твърди светли сирена, кисело мляко и варени яйца.Киселото мляко може да съдържа полезните бактерии като ацидофилус, които могат да помогнат за запазване на съотношението между добрите и лошите бактерии. Не забравяйте да прочетете етикета, за да се уверете, че тя съдържа живи култури и е с ниско съдържание на мазнини.

Специални изисквания

Птиците като Лори и Лорикети изискват специализирани диети, като сладки сокове направени от плодове или приготвени смеси. Птиците с меки човки може да се нуждаят от червеи, цветове и листа, нарязани на кубчета плодове и нектар. Моля, имайте предвид, че тези диети привличат насекоми, и изпражненията на тези птици са много мръсни.

Вода

Свежа, студена вода трябва да има на разположение на птицата ви през цялото врем. Сменяйте я поне един път на ден, за предпочитане е два пъти и почиствайте купичките ежедневно. Не е нужно да добавяте витамини или минерали, освен ако не са препоръчани от вашия ветеринар.

Храни, които могат да се развалят, като пресни плодове и зеленчуци, трябва да се оставят в клетката за не повече от 30-45 минути.

Наднормено тегло

Подобно на домашни любимци, птиците могат да станат с наднормено тегло. Добра идея е да следите теглото на вашата птица от близо.Затлъстяването може да доведе до здравословни проблеми, включително и чернодробна стеатоза и проблеми с панкреаса.
В допълнение за тегло на птицата, можете да изпълните следните проверки, за да се определи дали той или тя е с наднормено тегло:
- Поглеждайки фронтално вашата птица, трябва да проследите коста, която върви по средната линия (кила). Не трябва да има заоблен мускул от двете страни на костта.
- Ако вашата птица е твърде дебела, костa няма да бъде най-изпъкналата част на гърдите и.
- Ако вашата птица е твърде слаба, той или тя ще се усещат костеливи към страната на кила; до кила ще се усеща вдлъбнатина.
Можете също така да проверите на не-пернати райони успоредно на врата и в основата на челюстта:
- Би трябвало да можете да видите югуларната вена.
- Ако не можете да видите вената, то е вероятно, че птицата е с наднормено тегло.
Моля, обърнете внимание, ако птицата е или под-или с наднормено тегло, промяна в диетата може да се окаже необходима. Попитайте вашия ветеринарен лекар или развъдчик за правилния начин постепенно да се направи тази промяна.

Хранене, като в природата

В дивата природа, птиците ядат около половин час след изгрев слънце и отново в 17:00 до 18:00 часа. Придържайки се близо до това хранене, ще бъде най-естественото за ваш любимец. По-големите породи трябва да имат зеленчуци или плодове през целия ден за лека закуска и развлечения. Дребните породи обикновено могат да имат семена / пелети останали в клетката през целия ден. Те трябва да ядат по-често, поради техните по-високи нужди, метаболитната скорост и енергия.

Източник: http://www.aspca.org/