Хранене при отбиване на котенцата

Котката ражда сравнително малко на брой плодове (от 1 до 8 котета) с тегло от 80 до 125 грама всяко. Малките се раждат напълно слепи, глухи и безпомощни. Важно за  тяхното здраве е те да засучат колкото е възможно по-скоро. В началото, чрез отделената от майката коластра те приемат готови антитела, които ги предпазват от заразни заболявания. Това е така нареченият коластрен или пасивен имунитет. След 20-35 ден той започва постепено да намалява. Стопаните трябва да потърсят консулт с ветеринарен лекар, за да се информират кога най-рано може да се постави първата ваксина (имунизация) и да започне изграждането на активен имунитет.

Малките котенца след своето раждане са изцяло зависими от майките си, било то за хранене или за извършване на своите физиологични нужди. С напредване на възрастта тази зависимост постепено намалява.
До момента на проглеждане (l2-16 ден) малките котенца задоволяват своите хранителни нужди изцяло от майчината кърма. През този период едно наддаване на тегло приблизително с около 100 г седмично е напълно нормално. Редица фактори могат да влияят върху това число: броят на котенцата в котилото; храненето на майката по време на бременността и лактацията; породата и т. н. Ако котката няма достатъчно кърма, се налага да се търси нова майка или бебетата да се дохранват със специални сухи млека, кои:го за съжаление не се срещат на българския пазар. В краен случай биха могли да се ползват кучешки млекозаместители.

След навършване на 3 - 4-седмична възраст котенцата започват да се интересуват по-интензивно от заобикалящата ги среда, в това число и с какво се храни мама. В края на първия месец на малките може да се предлага някакъв пастет, предназначен за бебета, добре размесен с топла вода или прясно мляко до получаване на рядка каша. От този момент започва и процесът на отбиване, който би трябвало да завърши към 7 - 8-та седмица. Желателно е поне веднъж дневно малките да се пускат при майката да посучат, за да не развие тя мастит. Котенцата могат да се отбиват и чрез гранулирана храна, специално предназначена за тази цел. В началото тя се накисва добре, а постепено (към края на втория месец) може да се предлага и суха.
Поради факта, че котките нямат големи породни различия в теглото, всички бебешки храни (гранулирани и консервирани) са подходящи за всички породи малки котенца. Задължително е обаче храните да са добре балансирани и да задоволяват напълно техните енерrийни нужди.