Местното съхранение е прекъсното във вашия браузър.
За най-добър опит на нашия сайт не забравяйте да включите местни съхранение във вашия браузър.

ПРОТИВОПАРАЗИТНА ЗАЩИТА ЗА КУЧЕТА

ПРОТИВОПАРАЗИТНА ЗАЩИТА ЗА КОТКИ

Често задавани въпроси:

 • Какви са предимствата и недостатъците на обезпаразитяващите препарати, под формата на разтвор за външно приложение??

  Повечето от тези противопаразитни препарати не навлизат в кръвообращението на животното. Те се отлагат в мастните депа и оттам, заедно със мастния секрет се отделят върху кожата и влизат в контакт с паразитите, попаднали върху домашния любимец. Не е необходимо паразитите да ухапят, за да влязат в контакт с препарата. Изключение правят комбинираните препарати срещу външни и вътрешни паразити, при които активните субстанции срещу вътрешните паразити навлизат в кръвообращението на животното. При всички тези препарати е много важно правилното приложение - цялото количество да попадне върху кожата на животното, а не върху козината му. Някои от тези продукти трябва да се нанасят в една точка зад врата, между холките, за да не може животното да го оближе, а други в линия върху целия гръбнак. Важно е животното да не бъде къпано и мокрено 48 часа преди и след поставянето на препарата. Поинтересувайте се за това срещу кои точно паразити действат различните продукти! Повечето от тях действат за около месец срещу външни паразити. Относно изборът на конкретен продукт се консултирайте с ветеринарен лекар!

 • Какви са предимствата и недостатъците на обезпаразитяващите продукти под формата на таблетки?

  Сред тях има продукти само срещу вътрешни паразити, само срещу външни паразити и комбинирани – срещу външни и вътрешни паразити. Обезпаразитяващите под формата на таблетки имат системно действие – те навлизат в кръвообращението на животното и външните паразити трябва да ухапят, за да влязат в контакт с активните субстанции на препарата, вътрешните паразити влизат в контакт с препарата в кръвообращението или в храносмилателния тракт. При тях е важно добро овкусяване, за да може животното да го приеме без проблеми. Веднъж погълната от животното е сигурно, че таблетката ще действа в пълната си сила и за срока, показан в листовката. Поинтересувайте се за това срещу кои точно паразити действат различните продукти! Относно изборът на конкретен продукт се консултирайте с ветеринарен лекар!

 • Какви са предимствата и недостатъците на обезпаразитяващите под формата на каишки?

  Каишките са популярен противопаразитен продукт срещу бълхи, кърлежи и някои летящи насекоми като комари и флеботомуси. Те имат дълготрайно действие – 4 до 8 месеца, в зависимост от продукта. Някои от тях не са подходящи за животни, които често се прегръщат от стопаните си или спят с тях, особено ако имате и деца, заради веществата, които съдържат. Също така има риск от скъсване или загубване на каишката, а цената на някои не е малка. Някои от каишките трябва да бъдат сваляни, когато животното се къпе, за да не се отмие активното вещество от тях. Относно изборът на конкретен продукт се консултирайте с ветеринарен лекар!

 • Кои противопаразитни препарати имат репелентен (отблъскващ кърлежите и летящите насекоми) ефект?

  Репелентен ефект имат Frontline Tri-Act за кучета, Vectra 3D, Advantix, тези които съдържат активни вещества на основата на перметрин. Имайте предвид, че няма препарат, който отблъсква бълхи. Репелентният ефект е към кърлежи, комари пясъчни и хапещи мухи. Внимавайте, с някои от тези продукти, ако в домакинството има и котка, тъй като перметринът е токсичен за котки.

 • Мога ли да обезпаразитявам животното ми по-рядко, ако рядко излиза навън?

  Не. Дори малко на брой бълхи върху Вашия домашен любимец могат бързо да доведат до опаразитяване на дома (една женска бълха може да снесе до 50 яйца на ден). Дори домашни любимци, живеещи изцяло вкъщи, могат да бъдат изложени на заразяване с бълхи, ако нетретиран домашен любимец е посещавал дома. Така че е важно да защитите своя домашен любимец, дори ако той излиза рядко навън. Вътрешните паразити могат да попаднат у вашия любимец дори и с обувките ви, така че е и тук важна редовната профилактика.

 • Трябва ли да обезпаразитявам любимеца си срещу бълхи и кърлежи през зимата?

  Да! Бълхите са активни през цялата година. Сезонът на кърлежите е основно от март до октомври, но по принцип кърлежите са активни при външна температура от 6 ° C. Ларвите на бълхите целогодишно биват пренасяни дори чрез обувките на човек.

 • Мога ли да защитя домашния си любимец от кърлежи или бълхи по естествен / органичен начин?

  Няма обосновани научни доказателства, че "естествените" или "органични“ продукти могат да защитят нашите домашни любимци трайно и ефективно от паразити.

 • Как моят домашен любимец може да се зарази с бълхи?

  Много рядко домашните любимци се опаразитяват с бълхи директно от други животни. Най-често това се случва от околната среда. Например, необезпаразитено бездомно куче или диви животни като таралежи, птици или плъхове, може да влязат във Вашата градина или градинката пред блока и в парка и да изхвърлят там яйца от бълхи, които след това се развиват в какавиди. Когато Вашите домашни любимци преминават през тази зона, бълхите излизат от какавидите си и скачат върху Вашия любимец.

 • Колко дълго могат да оцелеят кърлежите или бълхите в моя апартамент?

  Кърлежите обикновено не живеят на закрито, но могат да оцелеят в продължение на месеци в природата, докато чакат нов гостоприемник, за да се нахранят. Веднъж прикрепен към незащитен домашен любимец, кърлежът може да живее и да се храни с кръвта му до 10 дни. Незрелите форми на бълхите, особено какавидите, могат да оцелеят за дълъг период от време (до една година) в затворени помещения. От тези какавиди се появяват възрастните бълхи, когато условията са подходящи (при включено отопление) или когато доведете нов домашен любимец във вече опаразитена среда.

 • Какво мога да направя, за да защитя домашния си любимец по време на почивка?

  Преди да пътувате, трябва да използвате подходящ продукт, за да сведете до минимум риска от заразяване на Вашия домашен любимец с болест, пренасяна от кърлежи. Ако пътувате повече от месец, третирайте редовно Вашето животно, според информацията, дадена на опаковката. Предварително се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар за подходяща профилактика. Съществуват и така наречените „отблъскващи“ обезпаразитяващи средства, които имат защитен ефект срещу пясъчни комари, хапещи мухи и комари.

 • Има ли опасност кучето да внесе в къщи живи кърлежи, ако е обезпаразитено?

  Има, ако кърлежът се е качил на домашния любимец, непосредствено преди животното да се е прибрало вкъщи. Също така, ако то е третирано с таблетна форма против външни паразити, при положение, че кърлежът все още не го е ухапал. Въпреки това, кърлежът ще е влязъл вече в контакт с противопаразитния продукт, с който е третирано животното и ще загине до 48 часа.

 • Колко често трябва да обезпаразитявам срещу Дирофилариоза?

  На всеки 28 дни, задължително от март до ноември, когато е пикът на комарите, а препоръчително целогодишно поради все по-топлите зими и не рядко срещащи се единични комари и през зимата. Ако не е правена профилактика за Дирофилариоза дълго време преди това или въобще, е задължително да се направи кръвен тест за наличие на Дирофиларии.

 • Кучето ми е с дерматологични проблеми. Какви противопаразитни продукти са подходящи за него?

  Най-доброто решение са таблетните форми за обезпаразитяване от вътрешни и външни паразити. Най-добре е да се обърнете към ветеринарен лекар за съвет.

 • Котката ми не иска да приема хапчета за обезпаразитяване от вътрешни паразити. Какво да направя?

  Съществуват препарати за нанасяне върху кожата, които имат действие срещу вътрешни паразити. Някои от тях действат и срещу широк спектър от външни паразити.

Top