Бабезиоза при кучета

Кучешката бабезиоза (пироплазмозата) е важно, разпространено в целия свят трансмисивно заболяване, причинявано от хемопротозойни паразити от Род Babesia. Бабезиите предизвикват главно разрушаване на еритроцитите, като тежестта на заболяването може да варира от относително лека, до такава с фатален край. Въпреки, че хемолитичната анемия е отличителен белег на заболяването, има множество варианти на протичане, включващи усложнения в различни органи.

Причинителите при бабезиозата по кучетата в нашата страна са два протозойни паразита – Babesia canis и Babesia gibsoni .

Епизоотология:

Естествени гостоприемници на Babesia canis са кучето, вълка и чакала. Заболяването е типична трансмисивна инфекция – преносителите са кърлежи от видовете Rh.sanguineus.

Бабезиозата се предава чрез ухапване от заразените иксодидни кърлежи (Род Ixodes) .След като бабезиите преминат в огранизма на гостоприемника, те атакуват еритроцитната мембрана и я преминават чрез ендоцитоза. Кърлежите от своя страна пък се инфектират при кръвосмучене от заразено животно.

Симптоми и видове:

-Липсата на енергия

-Липса на апетит

-Бледи венците

-Треска

-Разширен стомах

-Цвят на урината

-Жълта или оранжева кожа

-Загубата на тегло

Диагноза:

Тя се основава на епизоотичните данни,клиничните признаци ,на резултатите от микроскопското изследване на кръвните натривки,приготвени от периферна кръв, и на серологични изследвания.

Лечение:

Лечението е успешно,ако е проведено своевременно.

Има специфични препарати за борба с бабезиозата,но трябва да се приложат в по-ранните стадии на болеста.

Симптоматично се прилагат сърдечни и аналептични средства ,а също така и витамин В12.Необходимо е също да се прилагат и акарицидни средства за убиване на иксодидните кърлежи.

Профилактика:

Основава се на:

-третиране на неблагополучните към кърлежи райони с необходимите за това средства

-редовно обезпаразитяване на кучетата(най-често ловни и служебни)-Frontline Tri-Act,AdvantixVectra 3DNexgard Spectra

-Избягване ходенето на места ,където има риск от опаразитяване

Кучетата преболедували от бабезиоза не бива да стават донори на кръв,тъй като остават носители и могат да предизвикат заболяване на реципиента.